Lupine operacijskih sistemov - CMD, Bash, CShell

Skripte operacijskega sistema - Windows in Linux

Kaj je lupina operacijskega sistema? Najbolj preprosta razlaga je lahko: program, ki se uporablja za zagon drugih programov. Vmesnik med uporabnikom in operacijskim sistemom. Vsi operacijski sistemi imajo lupine.

 

Skriptni jezik lupine

Če lupina ponuja funkcionalnost branja svojih ukazov iz besedilne datoteke lahko takšne datoteke imenujemo skripti, ker pa ima lupina BASH še veliko drugih elementov (krmilni stavki, spremenljivke, zanke,itn.) si lahko lupino predstavljamo kot svoj programski jezik. Lupinske skript BASH iz UNIX sistemov si lahko predstavljamo kot enakovredne skriptom lupin BATCH iz Microsoftovih operacijskih sistemov. Po zmogljivosti so UNIX lupine veliko bolj napredne in nadrejene Windows Commandu (CMD). Današnji Windows sistemi uporabljajo grafično uporabniško lupino imenovano Windows shell.

 

Primeri operacijskih sistemov in njihovih lupin:

DOS – command.com (ukazna vrstica)

Windows 3.0 – Program Manager (grafični vmesnik)

Windows 95 in naprej – Windows Explorer (grafični vmesnik)

UNIX – BASH, Korn Shell, C Shell (ukazna vrstica)

UNIX – X Windows (X11), Gnome, KDE (grafični vmesniki)

Značke: skriptni jezik, lupina operacijskega sistema, cmd, bash, linux, windows shell, ukazna vrstica

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov