Seznam vseh objav v kategoriji » Računalništvo

Ponovna aktivacija sistema Windows 7 in Windows XP

Če smo v članku Windows licence govorili o samih Windows licencah in kako preverimo
ali imamo licenčno skladen operacijski sistem Windows, bomo tokrat pogledali način
kako lahko ponovno vnesemo cd-key. To je posebej priročno če ugotovimo, da je
naš licenčni ključ (cd-key) bil piratiziran oz. neveljaven  in ne želimo ponovno
naložiti operacijski sistem.

Opozorilo: za spremembo Windows ključa je potreben poseg v Windows register.

Računalniška omrežja

Računalniška omrežja

Ker so računalniška omrežja eden najpomebnejših segmentov računalništva se spodobi, da v prihodnje tudi o omrežjih napišemo kakšen članek in objavo. Za začetek pa najprej laično razložimo kaj sploh računalniško omrežje predstavlja (glede nato da danes predstavlja nujno infrastrukturo).

Licenčni Windows in CD verzije - spoznajte vašo licenco

Zmeda okoli licenc operacijskega sistema na vrhuncu! Pravkar sem imel opravka s stranko, ki pričakuje inšpekcijski pregled računalnika glede licenčnosti programske opreme. Veliko ljudi je v takšni situaciji povsem zmedenih in več ne vedo ali sploh razumejo kaj pomeni imeti licenčni Windows ter kaj lahko in kaj ne z njim počnejo. Kaj bo v tem primeru inšpektorja zanimalo? Samo eno: ali se licenčna koda na nalepki ujema s kodo, ki je bila uporabljena pri namestitvi Windows-a.

 

Kot prvo naj omenim, da vsi Windows CD-ji in licence (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) niso isti šmorn. Poznamo kar nekaj tipov Windows CDjev:

 

OEM – Navadno ga dobimo zraven računalnika

Severni in južni most, north/south bridge - zgradba matične plošče

Zgradba matične plošče

V prejšnjem članku smo govorili o arhitekturi sistemskega nabora (severni in južni most). V slednjem pa si ga bomo podorbneje ogledali delovanje.

 

Severni most / north bridge

Nahaja se na vrhu osnovne plošče, pri podnožju procesorja - CPE. Severni most, imenovan tudi MCH (Memory Controller Hub) je s CPE povezan preko vodila FSB (Front Side Bus). V osnovi upravlja naslednje funkcije: pomnilniški kontroler1, AGP kontroler, PCIe kontroler in vmesnik za prenos podatkov z južnim mostom.

 

Pomnilniški kontroler

Osnovne plošče - arhitektura sistemskih naborov (severni in južni most)

Matična plošča arhitektura IHA, PHC

Kot je bilo omenjeno v prvem članku (Sistemski nabori na osnovnih ploščah - http://www.netron.si/blog/sistemski-nabori-na-osnovnih-oz-maticnih-ploscah) ta članek nadaljuje poglavje sistemsih naborov in osnovnih plošč.

Sistemski nabori na osnovni plošči v grobem opravljajo 3 glavne funkcije:

Sistemski nabori na osnovnih oz. matičnih ploščah

chipset sistemski nabori na osnovnih ploščah

Sistemski nabori na osnovnih ali matičnih ploščah

Navadno na vsaki osnovni plošči današnjega osebnega računalnika najdemo dva glavna sistemska čipa. Ta dva sistemska čipa imenujemo sistemski nabori (chipset). Delimo ju na severni most (north bridge) in južni most (south bridge). Sistemski nabori so zgrajeni na podlagi specifikacij centralno procesnih enot – CPE ali procesorjev. Za lažje razumevanje kaj so današnji sistemski nabori na osnovnih ploščah, je dobro poznati sam izvor sistemskega nabora in njegov razvoj skozi zgodovino.

Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov