Severni in južni most, north/south bridge - zgradba matične plošče

Zgradba matične plošče

V prejšnjem članku smo govorili o arhitekturi sistemskega nabora (severni in južni most). V slednjem pa si ga bomo podorbneje ogledali delovanje.

 

Severni most / north bridge

Nahaja se na vrhu osnovne plošče, pri podnožju procesorja - CPE. Severni most, imenovan tudi MCH (Memory Controller Hub) je s CPE povezan preko vodila FSB (Front Side Bus). V osnovi upravlja naslednje funkcije: pomnilniški kontroler1, AGP kontroler, PCIe kontroler in vmesnik za prenos podatkov z južnim mostom.

 

Pomnilniški kontroler

Povezuje procesor preko sistemskega vodila imenovanega tudi FSB - Front Side Bus, ki mogoča visoke hitrosti komunikacije. Logika znotraj pomnilniškega kontrolerja prevede procesorjevo naslovno zahtevo poslano po sistemskem vodilu (naslovni cikel). Ker se pomnilniški moduli razlikujejo glede na vodila, pomnilniški kontroler določa kakšen tip pomnilnika bo sistem podpiral (nekateri podpirajo DDR2, drugi DDR2 + DDR3).

 

Vpliv na hitrost sistema

Severni most igra veliko vlogo pri končni hitrosti računalniškega sistema. Kar pomeni, da lahko po specifikacijah povsem identične osnovne plošče dosegajo zelo različne hitrosti, če ima ena na severnem mostu npr. boljši krmilniški kontroler. Pri AMD procesorjih (Athlon 64 - začetnik) kontroler vgrajen v CPE nima nikakršnega vpliva na hitrost kot če bi ta bil v severnem mostu.

 

Južni most / south bridge

Južni most, imenovan tudi ICH (I/O Controller Hub) je pri starejših osnovnih ploščah povezan z severnim mostom preko 32 bit PCI vodila (33 Mhz - 133 MB/s). Njegova naloga je upravljanje I/V naprav in naprav na osnovni plošči: trdi diski (zaporedni in serijski ATA), USB vrata, audio kartice (integrirane), LAN kartice (integrirane), vodila PCI, AGP in PCIe. Sistemski kontroler Ustvarja signale za nadziranje procesorja in operacij ki jih ta izvaja. Določa hitrost sistema z nadziranjem taktov v sistemu, nadzira porabo energije CPE in prevzema nalogo določanja sistemskih prekinitev napravam (kadar naprava zahteva prekinitev). Vse to so sistemsko kontrolne naloge ki jih opravlja eden sam čip ICH (južni most). Južni most je prav tako povezan še z dvema čipoma na osnovni plošči. BIOS (rom) in Super I/O, ki je odgovoren za kontroliranje starejših naprav kot so serijska in paralelna vrata in disketne enote (floppy disk ).

Iz tega lahko razberemo, da ima lahko južni most vpliv tudi na hitrost komunikacije s trdim diskom, vendar nima tako kritičen vpliv na hitrost celotnega sistema kot ima severni most.

Značke: matična plošča zgradba, sverni in južni most, osnovna plošča, hitrost delovanja, pomnilniški kontroler

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov