Sistemski nabori na osnovnih oz. matičnih ploščah

chipset sistemski nabori na osnovnih ploščah

Sistemski nabori na osnovnih ali matičnih ploščah

Navadno na vsaki osnovni plošči današnjega osebnega računalnika najdemo dva glavna sistemska čipa. Ta dva sistemska čipa imenujemo sistemski nabori (chipset). Delimo ju na severni most (north bridge) in južni most (south bridge). Sistemski nabori so zgrajeni na podlagi specifikacij centralno procesnih enot – CPE ali procesorjev. Za lažje razumevanje kaj so današnji sistemski nabori na osnovnih ploščah, je dobro poznati sam izvor sistemskega nabora in njegov razvoj skozi zgodovino.

Sistemski nabori skozi zgodovino

Na zgodnjih osebnih računalnikih je osnovna plošča uporabljala sistemski nabor ločenih integriranih vezij. Posamezni čipi so bili razporejeni po osnovni plošči, kar je pomenilo izdelavo večjega števila posameznih čipov in večjo prostorsko zasedenost osnovne plošče.

Sčasoma so proizvajalci čipov pričeli izdelovati večje število posameznih čipov v enega večjega. Takšno vezje imenujemo integrirano vezje. Integrirana vezja omogočajo združevanje večjega števila funkcij (posameznih vezij) v eno samo integrirano vezje. Število čipov na osnovni plošči se je s to tehnologijo prepolovilo. Miniturizacija se je nadaljevala in okoli sredine 90ih je bilo že možno zgraditi osnovno ploščo z samo dvema večjima čipoma. Možno pa je tudi zaslediti osnovne plošče ki imajo namesto dveh samo eden večji čip, ki združuje funkcije obeh.

S prihodom vodila PCI se je prvič uveljavil nov koncept, ki je v uporabi še danes: severni in južni most. Takšen koncept omogoča boljšo standardizacijo sistemskih naborov.
Od leta 1997 se je razvoj sistemskih naborov osredotočil predvsem na severni most, z namenom zagotoviti čim hitrejšo izmenjavo podatkom med procesorjem in sistemskim pomnilnikom.

Proizvajalci sistemskih naborov

Na trgu najdemo kar nekaj proizvajalcev sistemskih naborov: VIA, SIS, Intel, AMD, Nvidia. Pri osnovnih ploščah je potrebno vedeti, da če je proizvajalec sistemskega nabora Intel, še ne pomeni, da je Intel tudi proizvajalec osnovne plošče, in obratno. Starejše osnovne plošče so bile v preteklosti opremljene z bolj osnovnimi dodatki: PS2 vrata, serjiska vrata in z nekaj sreče celo USB vrati. Današnje osnovne plošče pa so opremljene z vsemi možnimi dodatki, katere je bilo včasih potrebno vgraditi kot razširitveno komponento (LAN kartice, zvok, video, RAID, več USB vrat, itd.). Vso to dodatno opremo na osnovnih ploščah omogočajo sistemski nabori, ki so sedaj združujejo zajeten kup dodatnih naprav na sami osnovni plošči.

Za izgradnjo osnovne plošče, proizvajalec osnovnih plošč kupi sistemski nabor od proizvajalca, ki izdeluje sistemske nabore. Pri izdelavi proizvajalec osn. plošče sledi standardnem projektu sistemskega nabora imenovanega tudi »referenčni dizajn«, ali pa izdela lasten standardni projekt pri katerem z spremembo določenih stvari doseže boljšo preformanso ali dodatno zmožnosti osnovne plošče.

S tem poglavjem članek še ni zaključen. Nadavljevanje sledi kmalu...

Značke: sistemski nabori, matične plošče, osnovne plošče, intel in amd nabori, pc

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov