Digitalna potrdila in certifikati

Digitalna potrdila - kaj so spletni certifikati

Digitalno potrdilo ali certifikat

Digitalna potrdila omogočajo dokazovanje vaše identitete (npr. v elektronskih transakcijah), podobno kot vozniško dovoljenje ali potni list v interakcije iz oči v oči. Tako lahko z digitalnim certifikatom dokazujete svojo identiteto ali vaše pravice do dostopa do informacij in storitev na spletu.
Digitalni certifikat izda ponavadi tretje osebe, ki ima pooblastila za izdajo digitalnih certifikatov (CA - certification authority). Prav tako je pomembno vedeti, da so digitalna potrdila časovno omejenena in jih je po poteku potrebno podaljšati.
Vaša indetiteta je vezana na elektronski par ključev, ki se uporabljajo za šifriranje in podpis digitalnih informacij.

Digitalni certifikat ponavadi vsebuje naslednje informacije:

 • vaš javni ključ
 • vaše ime
 • datum poteka javnega ključa
 • ime izdajatelja
 • serijsko št. digitalnega certifikata
 • digitalni podpis izdajatelja certifikata

Digitalni podpis

Funkcija digitalnega podpisa v elektronskih dokumentih je enaka ročnemu podpisu dokumenta. Digitalni podpis zagotavlja večjo stopnjo varnosti kakor ročni podpisi, saj lahko poleg identifikacije pošiljatelja zagotovimo tudi verodostojnost prejetega dokumenta. Deluje na principu kriptografije, kjer z programsko opremo ustvarimo javni ključ dokumenta (hash) in ga pripnemo. Tako lahko prejemnik na podlagi prejetega ključa z ustrezno programsko opremo preveri ali je pošiljateljev dokument prispel nespremenjen.

Značke: digitalni podpis, certifikati, digitalna potrdila, indetiteta na spletu

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
 • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

 • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

 • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

 • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

 • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

 • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov