Generacije mobilnih omrežij 1G, 2G in 3G

generacije mobilnih telefonov

Generacije mobilnih omrežij 1G, 2G in 3G

Kratka zgodovina mobilnih omrežij in njihove generacije. Omrežje 1G, 2G in 3G ter prihajajoči 4G...

1G - prva generacija

Prve generacije mobilnega omrežja je podpirala analogne storitve za mobilne telefone. Te storitve so bile samo za zvočno komuniciranje, tehnologija ni podpirala SMS ali drugih podatkovnih storitev. 1G je deloval na principu preklopnega vezja. To pomeni, da je bila povezava pri klicu vzpostavljena in obdržana dokler je ni klicatelj prekinil. Prvi mobilni telefoni 1G so se pojavili leta 1980 in so imeli zelo kratko dobo baterije, prav tako niso poznali kasnejših storitev druge generacije 2G kot so SMS sporočila ali kakšne druge podatkovne storitve.

2G - druga generacija

Leta 1991 se je pojavilo prvo 2G omrežje, in sicer na Finskem, ki je omogočalo prenos podatkov v digitalni obliki in s tem tudi postavilo nekatere temelje za današnje brezžične sisteme. Kasnejši razvoj je že omogočil pošiljanje SMS in večpredstavnostnih sporočil kakor tudi brskanje po spletu. Brskanje po spletu na 2G telefonu je zelo počasno, hitrosti je možno primerjati z klicnim dostopom (dial up modem). Kadar smo z 2G telefonom povezani v splet, ne moremo klicati ali sprejemati klicev.

3G - tretja generacija

Japonska je leta 2001 prva začela uporabljati omrežje tretje generacije 3G. Sledila ji je Evropa leta 2003 in Amerika kmalu zatem. To omrežje zagotavlja storitve, ki jih uporabljamo danes. Brskamo po spletu in beremo elektronsko pošto pri zadovoljivi hitrosti. Omrežje 3G v večini omogoča klicanje in brskanje po spletu. Izid telefona Apple iPhone, je močno vplival na način brskanja po spletu. Prav tako so se na veliko začela uporabljati brezžična omrežja.

Zaradi vse večjih pričakovanj in potreb po brezžični mobilnosti se je že leta 2008 začel razvijati standard 4G, ki obljublja še veliko višje hitrosti prenosa podatkov.

Standardi generacije 3G

International Mobile Telecomunications-2000 (IMT - 2000), bolje znan kot 3G ali 3rd Generation, je generacija standardov za mobilne telefone in mobilne telekomunikacijske storitve, ki izpolnjujejo specifikacije, ki jih narekuje Mednarodna zveza za telekomunikacije. Servisi ki jih omogočajo naprave so brezžični prenos govora. telefon, mobilni dostop do interneta, video klice in mobilna TV. V primerjavi s starejšim 2G in 2.5G standardi, mora 3G sistem omogočati uporabo storitev govora in podatkov hkrati, in zagotavljati hitrost prenosa podatkov najmanj 200 kbit / s glede na IMT-2000 specifikacijo. Nedavni 3G pogosto označena 3.5G in 3.75G pa mora omogočati tudi mobilni širokopasovni dostop (nekaj Mbit/s) za prenosne računalnike in pametne telefone.

Naprave označene z 3G in radijski vmesniki temeljijo na tehnologiji širjenja prenosa radijskega spektra. Medtem ko je standard EDGE GSM – 2.9G, DECT brezžični telefoni in mobilni WiMAX ki tudi izpolnjujeo standarde IMT-2000 in so tudi odobreni kot 3G standardov ITU, se ti običajno ne predstavljajo kot 3G, saj temeljijo na drugačnih tehnologijah.

Značke: mobilni telefoni, generacije mobilnih telefonov, zgodovina mobilnikov

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov