Kaj je domena in poddomena?

Domena (ang. domain name) predstavlja "ljudem prijazno" identifikacijsko oznako nekega spletnega mesta. Naloga domene je, da vas na vašo zahtevo usmeri na spletno mesto, ki se nahaja v zapisu domene.

Kdo lahko kupi / zakupi domeno?

Nakup domene je omogočen tako pravnim kakor tudi fizičnim osebam. Pogoj je seveda, da je domena prosta. Domena je prosta, kadar je ni v registrarju registriranih domen, in je tako na voljo za registracijo.

Kaj je podomena?

Kadar v vaš brskalnik vpišete naslov domene npr. http://poddomena.primer-domene.si, ste vnesli poddomeno višje domene -> www.primer-domene.si. Poddomene ni potrebno posebej registrirati (so brezplačne), saj pripadajo svoji višji domeni.

Tako lahko npr. za spletno stran vašega podjetja http://www.primer-podjetje.si, brez potrebe po registraciji nove domene ustvarite poddomeno, kjer se nahaja vaša spletna trgovina http://trgovina.primer-podjetja.si

Kakšen je lahko naslov / ime domene?

Spodnji seznam predstavlja kriterije za pravilno (in znakovno dovoljeno) izbiro imena.

  • ime se mora vedno začeti z črko ali številko
  • vsebuje lahko največ 64 znakov
  • vsebuje lahko kombinacijo črk iz abecede in številk od 0 do 9, ter pomišljaj / črtica (-)
  • ne more vsebovati posebnih znakov iz abecede (v naši abecedi so to šumniki!)

Domene s šumniki

Junija 2009, je evropska unija sprejela nova pravila glede registracije domen - Internacionalizirane domene (IDN domene). Tako je mogoče domene .EU registrirati s črkami abecede uradnih evropskih jezikov. Domene s šumniki je mogoče registrirati tudi za (.com, .org, .net, itd.), vendar prikaz znakov v naslovni vrstici ni pravilen (izpisali se vam bodo čudni znaki).

Morebitne težave pri registraciji domeme s šumniki
Do sedaj smo bili navajeni da pišemo ime domene v standardni latinični pisavi (ASCII nabor znakov). Ko pa se odločite za izbiro domene npr. www.varčujmo.si, lahko postane za uporabnike zavajujoče, saj so bili navajeni vpisovati naslove brez šumnikov, torej www.varcujmo.si, ta pa žal ne obstaja. Tako vam ne preostane drugega, kakor da zakupite obe domeni.

Značke: kako registrirati domeno, kakšno domeno izbrati, domene s šumniki, kaj je poddomena

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov