Licenčni Windows in CD verzije - spoznajte vašo licenco

Zmeda okoli licenc operacijskega sistema na vrhuncu! Pravkar sem imel opravka s stranko, ki pričakuje inšpekcijski pregled računalnika glede licenčnosti programske opreme. Veliko ljudi je v takšni situaciji povsem zmedenih in več ne vedo ali sploh razumejo kaj pomeni imeti licenčni Windows ter kaj lahko in kaj ne z njim počnejo. Kaj bo v tem primeru inšpektorja zanimalo? Samo eno: ali se licenčna koda na nalepki ujema s kodo, ki je bila uporabljena pri namestitvi Windows-a.

 

Kot prvo naj omenim, da vsi Windows CD-ji in licence (Windows XP, Windows Vista, Windows 7) niso isti šmorn. Poznamo kar nekaj tipov Windows CDjev:

 

OEM – Navadno ga dobimo zraven računalnika

Retail – Ponavadi kupljen v trgovini kjer prodajajo računalniško opremo.

Upgrade – Za nadgradnjo iz prejšnje verzije operacijskega sistema.

Branded – Specifično označene verzije večjih firm kot so HP, Dell, itn.

Action pack – Je bil del Microsoftovega action packa.

Volume License – Tipično uporabljen v državnih in izobraževalnih ustanovah.

 

Kako ugotovimo katero kopijo oz. verzijo sistema Windows sploh imamo?

To lahko razberemo iz licenčne nalepke ali desni klik na Moj računalnik -> Lastnosti. Ker se včasih zgodi da Windows CD preprosto izgubimo, licenčno nalepko na računalniku pa še vedno imamo, moramo zato vedeti katero licenčno verzijo imamo, saj se v nasprotnem primeru licenčni ključ na nalepki ne bo ujemal in ponovno inštaliranje ne bo mogoče.

 

Za konec pa še en FAQ o uporabi Windows licenc:

 

 

Lahko uporabim isti licenčni ključ na večih računalnikih?

Če se verzija ujema s ključem lahko Windows z istim ključem nasnamete na poljubno število računalnikov, vendar sama aktivacija sistema Windows na več kot enem računalniku ne bo možna. Kar seveda pomeni, da takšno početje ni legalno.

 

Lahko uporabim Windows CD od prijatelja če si lastim licenčen ključ (licenčno nalepko)?

Lahko v primeru, da imata oba isto verzijo Windows CD-ja (omenjene zgoraj). Windows ključi niso vezani na posamezni CD (vsak CD nima svojega). Povedano drugače: če imamo licenčen ključ za Windows 7 Ultimate si lahko za inštalacijo izposodimo prijateljev Windows 7 Ultimate CD.

Značke: windows licenca, kako ugotovim licenčen windows, kako preveriti verzijo, cd za inštalacijo windows, verzije windows cd-jev, cdkey, licenčni ključ, koda za aktivacjo

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov