Osnovne plošče - arhitektura sistemskih naborov (severni in južni most)

Matična plošča arhitektura IHA, PHC

Kot je bilo omenjeno v prvem članku (Sistemski nabori na osnovnih ploščah - http://www.netron.si/blog/sistemski-nabori-na-osnovnih-oz-maticnih-ploscah) ta članek nadaljuje poglavje sistemsih naborov in osnovnih plošč.

Sistemski nabori na osnovni plošči v grobem opravljajo 3 glavne funkcije:

1.Sistemski kontroler: povezovanje računalniškega sistema v celoto z zagotavljanjem vseh potrebnih virov procesorju.
2.Pomnilniški kontroler: povezuje procesor z sistemskim pomnilnikom, vzpostavi sistemski pomnilnik in predpomnilniško arhitekturo in skrbi za zanesljivost podatkov, ki se odlagajo v RAM pomnilniške module.
3.Periferijski kontroler: zagotavljanje procesorju dostop do V/I naprav. Upravljanje z V/I vrati in vmesniki za shranjevanje podatkov.

Z implementacijo sistema PCI za medsebojno povezovanje komponent so inženirji združili sistemske in pomnilniške funkcije v enoto imenovano severni most (north bridge). Intel za severni most včasih uporablja tudi izraz »host bridge«.

 

Sistemski nabor je drugi najbolj pomemben element vsakega računalniškega sistema. Od sistemska nabora je odvisna celotna zmogljivost sistema (količina pomnilnika, hitrost vodil, podpora procesorjev, vmesniki za masovno shranjevanje, itd.). Komunikacija med severnim in južnim mostom je v preteklosti potekala preko skupnega PCI vodila. To vodilo zaradi komunikacije med severnim in južnim mostom je v veliki upočasnjevalo hitrost celotnega sistema. Intel je PCI vodilo zamenjal z namenskim vodilom in izdelal novo vozliščno arhitekturo GIHA (v nadaljevanju). Čipa imata pri različnih proizvajalcih lahko različna imena, vendar gre za enak princip delovanja.

V nadaljavenju sledi arhitektura sistemsih naborov (kmalu) :)

Značke: osnovna plošča, matična plošča, sistemski nabori, intel, via, sis, severni most, južni most

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov