Računalniška omrežja

Računalniška omrežja

Ker so računalniška omrežja eden najpomebnejših segmentov računalništva se spodobi, da v prihodnje tudi o omrežjih napišemo kakšen članek in objavo. Za začetek pa najprej laično razložimo kaj sploh računalniško omrežje predstavlja (glede nato da danes predstavlja nujno infrastrukturo).

Računalniško omrežje je skupina računalnikov, ki so med seboj povezani preko elektronskih vezij ali brezžičnih prenosov različnih modelov in tehnologij za namen izmenjave podatkov ali sporočanju informacij med njimi in njihovimi uporabniki. Današnja računalniška omrežja, v grobem omogočajo deljenja informacij, naprav in povezav. Prvotni namen računalniškega omrežja, je prenos in deljenje podatkov med računalniki v omrežju. Povezovanje, ki bi nadomestilo takratne spominske medije za izmenjavo podatkov.

 

Zasnova računalniškega omrežja, ki jo uporabljamo še danes, sega v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Med tem ko so akademske razvojne skupine pričele omreževati računalnike v znanstveno raziskovalne namene so se vzporedno ustanavljali klubi računalniških poznavalcev, ki so si izmenjavali izkušnje in tudi povezovali računalnike.

 

Računalnike v omrežje povezujemo s strojno in programsko opremo. Strojna oprema služi fizičnem povezovanju računalnikov v komunikacijski medij in pretvorbo informacij v obliko, ki bo primerna za prenos po komunikacijskem mediju. Za komunikacijski medij, računalniška omrežja uporabljajo koksialne kable, telefonska omrežja, antene, optične kable, satelite in druge povezave. Da je komunikacija med povezanimi računalniki možna, skrbijo protokoli. Protokoli omogočajo, da lahko med sabo komunicirajo računalniki različnih tipov in z različnimi operacijskimi sistemi.

Značke: kaj je računalniško omrežje, delovanje računalniškega omrežja

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
  • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

  • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

  • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

  • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

  • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

  • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov