Vse o brskalnikih: kaj je brskalnik in kje se uporablja

spletni brskalniki najboljši

Brskalnik - kaj to je in čemu služi? Brskalnik (ang. web browser), je aplikacija, ki omogoča prezentacijo informacij iz spleta. Pot do izvora informacij predstavlja URI v naslovni vrstici vašega brskalnika. Z vpisom URI poti (npr. www.primer-blog.com) pošljete strežniku (gostitelju) zahtevek po npr. dokumentu (spletna stran), slika, video ali kakšni drugi vsebini. Strežnik pa vam v odgovor vrne željen dokument, ki vam ga nato brskalnik v pravilni obliki prikaže. Povezave (ang. hyperlinks), omogočajo, da s klikom na njih dostopate do med sabo povezanimi stranmi. Čeprav so v osnovi spletni brskalniki namenjeni dostopu do dokumentov na www - spletu, lahko nekateri dostopajo in manipulirajo z datotekami v datotečnem sistemu strežnika.

Brskalnikov dovolj, kateri je najboljši?

V sredini 90ih je bila izbira precej bolj preprosta kot danes. Med vodilnimi sta bila Netscape Navigator in Microsoft Internet Explorer. Danes pa je seznam širše uporabljenih brskalnikov dosti večji, zato se je že verjetno marsikdo vprašal katerega naj izbere, in zakaj je prav ta boljši od drugih.

 • Mozilla Firefox - Mozilla Corporation
  Brskalnik ki je bil zgrajen na zapuščini Netscape-a, in ima verjetno najbolj kulten status med brskalniki ter je nekakšen ponos OpenSource skupnosti. Spada med bolj varne in razmeroma hitre brskalnike, ki bliskovito pridobiva na popularnosti (edina večja alternativa Internet Explorerju). Nudi polno podporo spletnim standardom W3C in ima pod sabo veliko skupnost, ki razvija za boljši jutrišni splet. Predvsem ga odlikujejo vtičniki (plug-ins), s katerimi ga lahko razširite in spremenite v veliko več kot samo brskalnik.Najdeš ga lahko tukaj : http://www.mozilla.com/en-US/
 • Opera - Opera Software ASA
  Opera se je pojavila že leta 1994, vendar je večjo prepoznavnost doživela šele proti koncu 90-ih. Velja za enega najbolj inovativnih (zavihki - tabs) in verjetno kar najhitrejših brskalnikov. Odraža ga preprostost uporabe in odzivnost, podpora standardom, varnost, majhnost (15 MB / namestitev 10 MB). Kot zanimivost glede na njegovo velikost je tu poštni odjemalec (Opera Mail), pa tudi orodje za delo z torrent datotekami. Nova različica poudarja, da je najhitrejši brskalnik na svetu. Dajte mu priložnost, da vas prepriča.Najdeš ga lahko tukaj : http://www.opera.com/download/
 • Internet Explorer - Microsoft Corporation
  Predstavljen je bil leta 1995 z operacijskim sistemom Windows 95, in še vedno uživa največji tržni delež med brskalniki, saj je nameščen v operacijski sistem. V času različice IE 6, je veljal za enega najboljših brskalnikov, kar se je pa kmalu na račun alternative obrnilo (Firefox, Opera, Safari). Deležen je kar precej kritik s področja varnosti in ne sprejemanja standardov. Tudi z različico IE 7, se stvari niso obrnile na najboljše, vendar je sedaj že različi IE 8. Deležen je bil dosti izboljšav (v primerjavi z IE7), vendar še vedno velja za enega manj varnih brskalnikov (tudi na račun široke uporabe), glede nato da so nekatere varnostne luknje ostale celo iz različice 7! Če uporabljate operacijski sistem Windows, ste ga verjetno že preizkusili.Najdeš ga lahko tukaj : http://www.microsoft.com/windows/internet-explorer/
 • Google Chrome - Google Inc.
  Google je svoj brskalnik Chrome prvič predstavil Septembra 2008, kot beta različico za Windows. Brskalnik skuša biti minimalističen v vseh pogledih, meri pa predvsem na hitrost in stabilnost. Nekaj ostalih inovacij si je "sposodil" od vodilnih, drugače pa hitro pridobiva na popularnosti. Deležen je kritik predvsem na račun zbiranja informacij o uporabnikovih aktivnostih kot so, zbiranje podatkov iz naslovne vrstice, kjer Chrome pošlje vaše informacije (IP naslov in vpisan tekst) še preden sploh vpisano potrdite, se pravi stisnete tipko enter.Najdeš ga lahko tukaj : http://www.google.com/chrome
 • Safari - Apple Inc.
  Podjetje Apple je brskalnik prvič predstavilo leta 2003 v svojem operacijskem sistemu Mac OS X. Tako je od verzije MacOS X v10.3 prednaložen v operacijski sistem. Trenutna verzija je 4. Od leta 2008 je Safari na voljo tudi uporabnikom sistema Windows (64 različice do sedaj še ni) in velja za četrti najbolj uporabljen brskalnik.Najdeš ga lahko tukaj : http://www.apple.com/safari/

Kateri brskalnik torej izbrati?

Če ste uporabnik Internet Explorer-ja, potem je sedaj še vedno pravi čas, da preizkusite alternativo (alternativo IE-ju seveda). Presenečeni boste kako se vsi omenjeni, celo bolj odzivni v sistemu, ki naj bi bil pisan na kožo prav MS Internet Explorerju. Prav tako je eden izmed razlogov tudi varnost. Slovensko povprečje uporabe kaže, da ima še vedno velik delež IE 6, ki je bil predstavljen leta 2001 (kmalu po izdaji Windows XP).

Microsoft ima še veliko dela (svoj nov brskalnik izdelujejo povsem na novo), in v različici 9 se bo šele pokazalo ali jim bo uspelo ujeti že dodobra usidrano alternativo, ki ne spi in neprestano inovira.

Kaj pa statistika uporabe brskalnikov?

Statistično gledno je zmagovalec seveda IE (pričakovano). Vendar je treba tu upoštevati delež uporabe operacijskega sistema Windows (kjer je zgodba podobna).  Svežo mesečno statistiko uporabe lahko spremljate tukaj -> statistika uporabe brskalnikov. Microsoft je pred kratkim v svoj OS namestil izbirno okno (na zahtevo EU), kjer vam poleg IE brskalnika ponudi tudi zgoraj našteto alternativo (samo uporabnikom EU). Takšno dejanje evropske birokracije je povsem nepošteno do Microsoft-a. Kaj pa Mac OS z Safari-jem in Linux z nameščenim Firefox-om? Uporabniki sistema Windows lahko svobodno izberejo drug brskalnik kot vsi uporabniki drugih operacijskih sistemov.

Značke: spletni brskalniki, kateri brskalnik je najbolj popularen, statistika uporabe brskalnikov, firefox, mozilla, opera, chrome, internet explorer

Objavi nov komentar

SPAM TUKAJ NI DOBRODOŠEL!Če želiš komentirati objavo, je tvoj komentar dobrodošel v primeru, da gre za konstruktivne mnenje, vprašanje ali kritiko ki se navezuje na objavo. Marketinško usmerjeni komentarji ne bodo objavljeni.
Vsebina polja je zasebna in ne bo vidna javnosti.
CAPTCHA
Varnostna zaščita proti SPAM-u.
Image CAPTCHA
Prepiši znake ki jih vidiš na sliki
Kako izdelati spletno stran? Poceni in najcenejše podjetje za izdelavo.
 • Izdelava internetnih strani za podjetja, klube, društva, organizacije - ugodno in poceni Zahtevajte kakovostno internetno predstavitev za vaše podjetje. Cenik izdelave internet strani.

 • Brezplačno gostovanje internetne strani Odločite se za izdelavo pri nas in omogočili vam bomo 12 mesečno brezplačno gostovanje na strežniku.

 • Izdelava spletnih aplikacij in sistemov Spletne aplikacije so orodja, ki pomagajo poenostaviti vaše poslovne procese. Naročite aplikacijo po vaši meri.

 • Kako na prvo stran iskalnika Google? Optimizacija za iskalnike in načrtovanje, marketing. Optimizacija strani za ključne besede in boljše uvrstitve in pozicije v iskalnikih kot so Najdi.si, Google.com, Bing, Yahoo in ostali. Vpis v imenike.

 • Izdelava in postavitev spletne trgovine Odprite vašo prodajalno preko interneta. Kaj potrebujemo za internetno prodajo? Svetovali vam bomo pri postavitvi internetne trgovine.

 • Kako povečati obisk, višja mesta v iskalniku?

Spletno mesto za učinkovitejše delovanje uporablja spletne piškotke. Preberi več o uporabi piškotkov